A kosár üres
2017. június 20., kedd 12:01

Felelős borfogyasztás - fogyasztói tudatosság

Ésszerű gondolatokra vevők vagyunk

„Az Európai Bizottság javaslata szerint minden alkoholos ital címkéjén fel kellene tüntetni annak kalóriatartalmát, illetve a fiatalokhoz is kellene szólnia, figyelmeztetve őket az alkoholfogyasztás és az ittas vezetés veszélyeire”. Hazánkban a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szintén csatlakozott az európai szintű szakmai összefogáshoz, és természetesen támogatják a felelős alkoholfogyasztást.

Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke azonban arra kérte a magyar EP-képviselőket, hogy lobbizzanak a hazai bortermelők érdekeiért, miszerint ésszerű és betartható szabályokat vezessen be az Európai.

Az Európai Bizottság új uniós borcímkézési szabályozásról szóló, 2017 tavaszán kiadott tanulmányára reagálva a szőlő- és borágazati szektor képviselői az alábbiakat szeretnék elérni:

- további szigorítások helyett a borfogyasztók az interneten keresztül kaphassanak felvilágosítást egy adott termékről, ne kötelezzék őket az energia és a tápanyagtartalom feltüntetésére az adott címkén.
- a bortermelők pedig vállalják, hogy a felelős borfogyasztást népszerűsítik, a fogyasztói tudatosságot szem előtt tartják. Partnerek a közös munkában, de figyelembe kell venni a tagállamok helyi szabályozásait, illetve látni kell, hogy a bor ma a legszigorúbb szabályozás alá eső termék.

Az ésszerű, okos, építő gondolatokra mindannyian vevők vagyunk, ám fontos lenne, hogy a döntések is ezt segítség elő, ne újabb terhekkel szembesítsék a borásztársadalmat. Mert a borcímkén feltüntetett energia és tápanyagtartalom egy újabb fölösleges nehezítés lenne.

Csaba,
„Jó bor jó barát”

Megjelent: 878 alkalommal Utoljára frissítve: 2017. szeptember 13., szerda 09:20
 

© 1996-2018 Demeter Borászat Kft.

Szponzorált együttműködés nyomán megjelenített tartalom. 

Tel.: +36-20-585-11-26